Urinvägsinfektion (uvi) beror på att bakterier har kommit in i urinröret och urinblåsan. Sjukdomen kallas i somliga fall också för cystit eller blåskatarr. Vanliga tecken på infektionen är ett behov av att kissa oftare än vanligt samt att det svider och gör ont i underlivet. Infektionen kan orsakas av flera faktorer, till exempel ett samlag eller en graviditet. Efter klimakteriet är det också vanligt att drabbas oftare, eftersom slemhinnorna blivit tunnare och skörare. De flesta kvinnor får urinvägsinfektion en eller flera gånger under en livstid. Några är mer drabbade än andra – och somliga har stora besvär med återkommande urinvägsinfektioner.
Många kvinnor har problem med återkommande urinvägsinfektioner. Att besvären gång på gång kommer tillbaka kan ta på krafterna. Symtomen är både smärtsamma och psykiskt påfrestande – att ha ont, ständigt behöva ha en toalett nära till hands eller inte kunna sova ordentligt under natten kan få stora konsekvenser i vardagen.
Återkommande urinvägsinfektioner kan bero på:
Man delar upp urinvägsinfektioner efter allvarlighetsgrad, med eller utan feber. Ett symtom på akut urinvägsinfektion (febril urinvägsinfektion) är feber. Det beror ofta på njurbäckeninflammation, vilket innebär att infektionen spridit sig till en njure. Om du har feber i samband med en urinvägsinfektion ska du kontakta vården omedelbart.
Om symtomen vid urinvägsinfektion inte går över kan infektionen förvärras och leda till andra komplikationer. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på sina symtom. Kontakta din vårdcentral eller läkare om dina symtom inte gått över efter tre dagar, även om du inte har någon feber. Du ska också söka hjälp om du:
Du hittar Canephron på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.