Symtom på urinvägsinfektion

Lär dig känna igen tidiga tecken

Det finns flera symtom på urinvägsinfektion. Några får ett tydligt tecken på sjukdomen, medan andra drabbas av flera symtom samtidigt. Oavsett är det viktigt att vara vaksam på kroppens tidiga tecken för att förhindra att sjukdomen förvärras. Kom ihåg att det är skillnad på urinvägsinfektion med och utan feber – har du feber i samband med en infektion ska du uppsöka hjälp direkt. Men även utan feber kan urinvägsinfektion vara påfrestande, smärtsamt och försvåra vardagen.

Canephron_problem_standing-CM11-desktop

Symtom och tecken på urinvägsinfektion kan vara att:

 • Det gör ont och/eller svider i underlivet.
 • Du behöver kissa oftare än vanligt.
 • Det svider när du kissar och precis efteråt.
 • Du har ont i nedre delen av magen.
 • Du känner dig lite frusen.
 • Det finns lite blod i urinen.
 • Äldre med demens kan bli oroliga och förvirrade.

När underlivet svider och gör ont

Vid en urinvägsinfektion är det vanligt att det svider i underlivet. Ett av de vanligaste symtomen är att det svider när man kissar, både under tiden och efteråt. Den svidande känslan brukar beskrivas som molande, skärande eller smärtsam.

Många upplever också urinträngningar, vilket innebär att man känner sig kissnödig men inte kan tömma blåsan. Det orsakas av en irritation i urinblåsan. Irritationen kan göra så att det bara går att släppa ut en liten mängd urin, eller så att det känns som att man behöver gå på toaletten även om det inte finns någon urin i blåsan. Det betyder att den som har urinvägsinfektion kan gå på toaletten flera gånger i timmen – helt förgäves.

Trycket på blåsan uppstår ofta på natten. Det kan störa nattsömnen och göra att man behöver gå upp för att gå på toaletten flera gånger per natt. Oftast 3–4 gånger eller mer.

Smärtan och den svidande känslan kvarstår även efter att man har varit på toaletten. Det gör att symtomen vid urinvägsinfektion kan leda till både fysiska och psykiska besvär. Vardagen kan vara både smärtsam och påfrestande när man har konstant ont, ständigt behöver ha en toalett nära till hands eller inte kan sova ordentligt under natten.

CM11-stetoskop-960x690

När ska jag söka hjälp?

Urinvägsinfektion utan feber kräver inte samma snabba hjälp som när du har feber. Om dina besvär inte har blivit bättre efter tre dagar ska du kontakta din läkare, vårdcentral eller gynekolog.

Du ska också söka hjälp om du:

 • Har blod i urinen.
 • Är under 15 år och har symtom på urinvägsinfektion.
 • Har flytningar från urinröret eller slidan och misstänker att du har blivit smittad genom oskyddat sex.
 • Är gravid eller nyligen har fött barn och misstänker att du har urinvägsinfektion.

Många som drabbas av urinvägsinfektion har övergående besvär. Dock är det inte ovanligt att sjukdomen kommer tillbaka och besvären upprepas. Om du lider av återkommande urinvägsinfektion är det extra viktigt att kontakta vården för att få sjukdomen bekräftad så att en lämplig behandling kan sättas in.

CM12-fp-540x450

Köp Canephron på apoteket

Du hittar Canephron på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.