Orsaker till urinvägsinfektion

Website_CM11-toalett-960x690

Orsaker till urinvägsinfektion

Det finns flera olika orsaker till urinvägsinfektion. Infektionen uppstår till följd av att bakterier kommer in i urinröret och urinblåsan. Det finns flera olika faktorer som kan utlösa en urinvägsinfektion hos kvinnor.

Några exempel är:

 • Att du inte tömmer blåsan helt när du kissar.
 • Ny sexpartner.
 • Preventivmedel med spermiedödande medel (vissa pessar eller kondomer).
 • Försämrat immunförsvar.
 • Kateter i urinblåsan.
 • Hygienprodukter som irriterar slemhinnorna.
 • Läkemedelsbehandling med antibiotika (vilket kan rubba mikrofloran).

Urinvägsinfektion efter samlag

Det är inte ovanligt att drabbas av urinvägsinfektion efter samlag. Precis som vid alla urinvägsinfektioner beror det på att bakterier nått urinblåsan, men det finns flera utlösande faktorer som kan kopplas till samlag.

 • Besvären kan uppstå vid samlag med en ny sexpartner eller om du blir sexuellt aktiv igen efter ett långt uppehåll. Det beror på att urinvägarna behöver vänja sig vid nya bakterier som kroppen inte känner igen. Med tiden vänjer sig immunförsvaret vid bakterierna och symtomen försvinner.

 • En urinvägsinfektion kan förvärras om du är irriterad i underlivet under ett samlag. Då uppstår förändringar i den vaginala miljön som gör att bakterier rör sig uppåt i urinblåsan och orsakar infektionen. I de flesta fall orsakas infektionen av tarmbakterier. Det är bakterier som finns i tarmarna och på huden runt analöppningen. Under ett samlag är risken hög att tarmbakterierna förflyttas till urinblåsan via slidan och urinröret.

 • I somliga fall kan också ens sexpartner vara roten till infektionen. Till exempel kan bakterier vid kronisk prostatit (prostatainflammation) utlösa upprepade urinvägsinfektioner hos ens partner.

 • Preventivmedel med spermiedödande medel, som till exempel finns på vissa kondomer, kan också framkalla en urinvägsinfektion. Det beror på att medlet kan irritera urinvägarna, vilket i sin tur främjar bakterier. Då kan det vara bra att överväga alternativa preventivmedel.
  Ett sätt att förebygga urinvägsinfektion efter ett samlag är att kissa direkt efteråt. Det hjälper kroppen att spola ut eventuella bakterier.

gravid-kvinna

Urinvägsinfektion när man är gravid

Det är vanligt att få urinvägsinfektion som gravid. Gravida kvinnor drabbas oftare av urinvägsinfektioner än andra. Det beror bland annat på kroppens hormonella förändringar och det ökade trycket i buken. Här listar vi några vanliga anledningar:

 • Hormonet progesteron
  Under en graviditet producerar kroppen mer av hormonet progesteron. Progesteron har bland annat en muskelavslappnande effekt, som är tänkt att mjuka upp muskler så att livmodern kan expandera bättre. Effekten gör dock också att urinvägarna slappnar av, blir med elastiska och vidgar sig. Även musklerna i urinblåsan kan mjukas upp. Det kan resultera i att man behöver kissa oftare, särskilt på natten. Dessutom bromsas urinflödet, vilket gör det enklare för bakterier att ta sig upp i urinblåsan. Vanligtvis är det tarmbakterien E. coli (Escherichia coli) som skapar besvären.

 • Förändrad urinsammansättning
  I samband med graviditeten förändras också urinens sammansättning. Urinen hos gravida kvinnor innehåller förhöjda nivåer av glukos (socker) och aminosyror (protein) – vilket tyvärr skapar perfekta förutsättningar för bakterier att föröka sig.

 • När livmodern expanderar
  Livmodern expanderar successivt genom hela graviditeten. Av förklarliga skäl kan det leda till helt nya besvär som man inte upplevt tidigare. När livmodern blir större ökar trycket i hela buken. Livmodern pressar inte bara mer på urinblåsan, utan också på urinledaren. Det kan få omedelbara konsekvenser: urinen rinner ut långsammare och den sammandragna urinblåsan absorberar mindre urin. Det gör det enklare för bakterier att ta sig upp till njurarna längst med urinvägarna.

En graviditet innebär betydligt fler fysiska förändringar än att magen växer. I sällsynta fall kan några förändringar leda till svåra komplikationer. En av dessa är njurbäckeninflammation. Det är en allvarlig komplikation som i värsta fall kan leda till för tidig födsel eller till och med missfall. Men kom ihåg att detta kan undvikas genom att vara uppmärksam på tidiga signaler från kroppen. Gå till läkaren i god tid om du upplever känningar av eller symtom som tyder på urinvägsinfektion. Några tidiga tecken kan vara:

 • Frekventa urinträngningar.
 • Kramper och smärta i buken.
 • Det svider när du kissar.
 • Urinen luktar illa eller innehåller blod.
CM12-fp-540x450

Köp Canephron på apoteket

Du hittar Canephron på apoteket, antingen på hyllan eller i någon av nätbutikerna. Här har vi listat alla återförsäljare.